- China is na de VS weer de grootste ‘bitcoinminer’ ter wereld, ondanks het cryptoverbod dat de Chinese overheid vorig jaar instelde.
- Onderzoekers van het Cambridge Centre for Alternative Finance hebben sinds de cryptoban een enorme toename geconstateerd van Chinese ondergrondse miningactiviteiten.
- Het aandeel van China in de wereldwijde hashrate, een maatstaf voor de snelheid van het minen van bitcoin, bedroeg aan het begin van het jaar ruim 21 procent.
- Lees ook: De bitcoin heeft geen toekomst als betaalmiddel, zegt jonge cryptomiljardair Sam Bankman-Fried
China is weer terug als grote ‘bitcoinminer’, ondanks het landelijke cryptoverbod. Onderzoekers van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) hebben een enorme toename geconstateerd van ondergrondse miningactiviteiten. Daarmee is China na de VS weer de belangrijkste bitcoinminer.
“China is na een plotselinge opleving van geheime miningactiviteiten na het in juni 2021 aangekondigde verbod daarop weer terug als belangrijke ‘mining-hub‘”, stelt de CCAF in een dinsdag gepubliceed rapport.
China was de grootste bitcoinminer totdat de regering afgelopen oktober een totaalverbod op mining afkondigde en alle cryptoactiviteiten in het land illegaal verklaarde.
Lees ook: Naast China zijn er nog 50 andere landen die cryptomunten geheel of grotendeels verbieden
Maar de pogingen van Beijing om het minen van bitcoin aan banden te leggen, heeft gezorgd voor een grote toename van ondergrondse activiteiten, blijkt uit het onderzoek. Chinese bitcoinminers waren tussen september 2021 en januari 2022 verantwoordelijk voor ruim 21 procent van het totaal aantal gedolven bitcoins wereldwijd.
"Dat wijst erop dat er sprake is van omvangrijke ondergrondse mining in het land, waarmee is aangetoond waar volgers van de sector al vanuit gingen", stelt het rapport. "Toegang tot off-grid elektriciteit en geografisch verspreide kleinschalige operaties zijn de belangrijkste manieren om het minen verborgen te houden voor de autoriteiten en het verbod te omzeilen."
Flinke schommelingen in de 'hashrate' van de bitcoin door Chinees cryptoverbod
Bij het minen van bitcoin wordt computerkracht ingezet voor het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de munt. Deze activiteit kan een beloning opleveren in de vorm van nieuwe bitcoins.
De zogenoemde 'hashrate' van de bitcoin, oftewel de moeilijkheidsgraad bij de strijd om het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin, noteerde vlak na het cryptoverbod van de Chinese overheid de grootste daling ooit. Er was immers minder concurrentie.
Maar volgens het rapport van de CCAF was die daling maar van korte duur. "Aan het eind van 2021 was de hasrate van het netwerk weer bijna helemaal terug op het niveau van voor het verbod", schrijven de onderzoekers. "Die toename zette zich begin 2022 voort en resulteerde in de hoogste hashrate ooit."
Volgens het onderzoek waren de Verenigde Staten in januari verantwoordelijk voor bijna 38 procent van de hashrate en China voor ruim 21 procent. Rusland liet een enorme terugval zien van ruim 11 procent in augustus tot minder dan 5 procent in januari.
Kazachstan werd snel na het Chinese verbod een toevluchtsoord voor cryptominers en zag het aandeel van de hashrate in augustus stijgen tot ruim 18 procent. Maar vanwege strenge regels van de overheid om elektriciteitstekorten tegen te gaan viel dat aandeel weer terug naar ongeveer 13 procent.
Het harde beleid van China ten aanzien van crypto gaf de VS de gelegenheid om voor de eerste keer de grootste bitcoinminer ter wereld te worden.